aMule Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

We're back! (IN POG FORM)

Author Topic: Jak sobie poradzic z wlamami  (Read 9922 times)

Mariusz.S

• Newbie
Jak sobie poradzic z wlamami
« on: May 15, 2005, 06:24:15 AM »

Ostanio sciagalem wiele plikow i widac kogos tym bardzo zdenerwowalem.
W czasie mojej nieobecnosci ktos probowal niezwykle szybko przez amule messages wymienic pare zdan. Zostal odrzucony i to w niekonwencjonalny sposob tzn. amule okreslil to jako niezwykle szybki dostep po czym go odrzucil. Zatem chyba ten gosc musial sie wsciec, bo jak wrocilem okazalo sie ze z Mozilla jest co nie tak, gdyz link zamiast Mozille wywolywal zwykle okienko z dopiskiem Gecko. Czy moze ma ktos pomysl jak sie chronic pod linuksem  przed hackerami moze jakis tip lub naprawde dobra rada.

Jestem zatwardzialym uzytkownikiem Windowsa, ale nie stronie od linuksa z ktorym ostanio zaczynam sie godzic coraz to lepiej, pomimo jego piety achillesowej, ktora jest instalacja pakietow. Jednak z tym srodowiskiem nie jestem jeszce za pan brat na tyle ile bym chcial, totez prosze was o pomoc w tej materii.

Uzywalem do tej pory roznych dystrybucji m. in. Red Hat, Fedora 2 i 3, Mandrake, SUSE zaledwie raz, no i teraz jednego z klonow Debiana.

Co do amule to musze z przyjemnoscia stwierdzic ze dziala podobnie do emula na ktorym do tej pory jezdzilem pod Windowsem.

p.s. Jestem pewien ze to byl wlam, bo w gusla, czarwonice i w UFO nie wierze.
Polski Doktor

deltaHF

• Evil Admin
  • Former Developer
  • Hero Member
  • .. Legends may sleep, but they never die ..
    • http://www.amule.org
Re: Jak sobie poradzic z wlamami
« Reply #1 on: May 15, 2005, 11:02:51 AM »

hi,

linux sie chroni saw w sobie przed hackerami.. nie masz sie o co bac ;)
oczywscie mozesz sobie posciagac i zainstallowac X roznych firewall ... ale to strata czasu.

ten ktos co ci wysylal przez amule jakies messages to byl zwykly spammer.. i dobrze by bylo gdybys aMule-2.0.0 final zainstalowal, rc7 jest troche stare ;)

pozdrawiam

Mariusz.S

• Newbie
« Reply #2 on: May 16, 2005, 05:59:10 PM »

Wielkie dzieki za pomoc. Troche mnie to uspokoilo.
  Otoz skad moja troska o bezpieczenstwo: zaden system nie jest pancerny. Jezeli to byl spammer to nie jest tak zle.  Obawialem sie ze moze to byl tak zwany "brute-force password attack" w wyniku ktorego plik passwd jest wysyssany. Dalej to juz kwestia czasu, wszak  Lin korzystaja z jedynie z DES.
  Zarowno Win jak i Lin maja tzw. back doors, a i programikow do wlamow nie brakuje.  Wystarczy zeskanowac porty kompa i wiadomo kto co ma.  A jezeli ktos juz raz pogrzebal to nie oprze sie pokusie wtargniecia ponownie. To wlasnie mnie zmartwilo.

Natomiast apropo instalki nowej wersji to musze stwierdzic, ze to nie jest takie proste. Amula i xMula  staralem sie zainstalowac juz od jakiegos czasu, ale pomimo moich dzialan nie   udawalo mi sie to. Probkowalem rozne pakiety, nawet siegalem do RPM, ktory moge instalowac, poniewaz moj sys przepakowuje go w format DEB. Natomiast problem po przepakowaniu moze, aczkolwiek nie musi ( bo zwykle to sie udaje ), pojawic sie pozniej gdy probuje sie poslugiwac pakietem. Poczatkowo jedynie aMula udalo mi sie zainstalowac, ale nie moglem wywolac interfejsu. Totez odinstalowalem go. Dopiero niedawno zajrzalem do bazy instalacyjnej i kliknalem opcje instalowac aMula. O dziwo aMule tym razem zainstalowal sie prawidlowo i moge obecnie z niego korzystac. Moze jest to wersja przestarzala ale dziala, natomiast co do nowej lepszej nie mam pewnosci czy znowu nie wystapia podobne problemy.  W kazdym badz razie dziekuje za madra rade, na pewno lepiej by bylo sobie pohasac na nowej wesrji mula.
  W tym miejscu musze powiedziec ze podobne problemy miewalem w Fedorze 2&3 ( jakims cudem po upgrajdzie odkrylem droge dostepu do obu wersji - opcja bootloadera ). Ostatecznie w niej zainstalowalem chyba aMula lub tez xMula. Niestety mialem LowID i  przez to zrezygnowalem z tej uslugi. Ponadto interfejs wykazywal jakies drobne braki.
   Po tym przez bardzo dlugi czas zrezygnowalem z korzystania z Fedory - glownie z powodu problemow z XMMS w swiezo instalowanych Fedorach.

Pozdrowienia
:))
Polski Doktor

Ogon

• Jr. Member
  • **
« Reply #3 on: May 17, 2005, 10:45:23 AM »

Kilka przydatnych rad dotyczacych bezpieczenstwa Linuxa, ktore wszyscy powinni znac:

1. Nie uzywaj do codziennej pracy konta root
2. Ustaw odpowiednio prawa dostepu do katalogow i plikow
3. Wylacz niepotrzebne uslugi (serwer www, ftp, ssh, sambe)
4. Zapoznaj sie z obsluga filtra pakietow iptables

To IMO w zupelnosci wystarczy, aby miec spokoj z wszelakimi intruzami.

Mariusz.S

• Newbie
H E L P
« Reply #4 on: May 19, 2005, 06:14:02 AM »

Czy Moze Ktos Mi Podac Pomocna Reke...?

A co zrobic gdy stracilo sie dostep do zwyklych kont.
Objawy sa takie ze system nie odmawia przyjecia hasla, ale najzwyczajniej w swiecie jak gdyby nigdy nic nie wchodzi na konto tylko ponownie pyta mnie o haslo. Szczesliwie nie ma problemu z kontem administratora.
   Czy jest tutaj osoba doswiadczona lub wybitny specjalista ktory moze mnie poprowadzic za reke co tym fantem zrobic.
  Oczywiscie skorzystalem z rad i powylaczalem dodatkowe servisy, po czym zainstalowalem service pack 1 dla mojego systemu. Czy moze tutaj byc przyczyna moich klopotow ?.
   Sprawa jest o tyle zawila ze nie korzystam jedynie sam z komputera, dlatego chcialbym jak najszybciej odzyskac pelnie wladzy nad systemem.

Pozdrowienia
    Zdesperowany Uzytkownik ;(.
Polski Doktor

Ogon

• Jr. Member
  • **
« Reply #5 on: May 19, 2005, 08:11:43 AM »

ale o jakim systemie my tu rozmawiamy??

Bo jesli chodzi o windows to pomyliles dzialy/forum

Jesli chodzi o windows, to moze wylaczyles o jedna usluge za duzo.

Mariusz.S

• Newbie
« Reply #6 on: May 19, 2005, 01:12:25 PM »

Mowa tutaj o systemie na bazie Debiana, a mianowicie Xandrosie wydanie Delux.
Co do Service Pack 1 pragne podkreslic ze nie ma to nic wspolnego z Win SP1 lub SP2 czy innych SP.
p.s. Na poczatku system ten zwal sie Corel Linux OS, a obecnie po przejeciu przez inna firme   dystrybujca jest rozwijana jako XandrOS (nowe wydania). Graphic Unit Interface jest bardzo podony do windowsowego, ale oczywiscie o niebo lepszy. Wbudowane sa m.in. Wine oraz Win4Lin, ten ostani dla poprzednich Windowsow bo za nowy W4L tzn. obslugujacy Win 2000 i XP trzeba dodatkowo placic.

Pozdrowienia
    Mariusz
« Last Edit: May 19, 2005, 01:31:58 PM by Mariusz.S »
Polski Doktor

Ogon

• Jr. Member
  • **
« Reply #7 on: May 19, 2005, 02:13:27 PM »

w takim razie rozumiem, ze jakies graficzne logowanie Ci nie dziala, jesli tak to posprawdzaj czy przypadkiem, nie brakuje Ci miejsca na ktorejs partycji

ja nie moglem sie zalogowac do kde jak zabraklo miejsca na partycji na ktorej mam swoj katalog domowy